Op 20 december 2013 en 13 februari 2015 heeft de Hoge Raad twee belangrijke arresten gewezen als het gaat om whiplashletsel.

 

De arresten zijn slachtoffervriendelijk.

 

Een whiplash kan worden omschreven als een acceleratie – deceleratiemechanisme waarbij krachten inwerken op de nek, dat onder meer optreedt bij auto-ongevallen, met name bij aanrijdingen van achteren of de zijkant.

 

Slachtoffers worden geconfronteerd met tal van typische klachten als pijn in de nek, het hoofd, schouders en armen, duizeligheid, cognitieve problemen en ook psychologische veranderingen.

 

Voorheen werd een neuroloog als expertiserend arts ingeschakeld, die zou kunnen vaststellen of er sprake is van objectieve medische blijvende beperkingen, vast te stellen in een functioneel invaliditeitspercentage.

 

Aangezien objectief geen beperkingen kunnen worden vastgesteld, heeft de vereniging van neurologen aangegeven dat zij geen percentage functionele invaliditeit kunnen toekennen.

 

De Hoge Raad heeft echter beslist dat er geen vereiste bestaat van een medisch objectieve afwijking maar dat gekeken moet worden naar de plausibiliteit van de klachten en de beperkingen. Met andere woorden de jurist (rechter) heeft het laatste woord en zal moeten bekijken of de klachten reƫel aanwezig en niet voorgewend en niet overdreven zijn.