Dat dacht een man die al enkele jaren een fors bedrag aan partneralimentatie elke maand moest voldoen aan zijn ex-vrouw.

 De man en vrouw in kwestie waren in 2016 gescheiden waarbij de rechter had geoordeeld dat de man een hoog alimentatiebedrag per maand aan de vrouw moest voldoen. Na de scheiding had de vrouw een nieuw onderkomen gevonden, namelijk in de jachthut op het terrein van haar werkgever.

 De man vertrouwde dit niet en dacht dat zijn ex-echtgenote en haar baas duurzaam samenwoonden. Er was alleen één probleem. Het was enkel een vermoeden maar hij kon dit vermoeden niet hard maken en het dus niet bewijzen aan de rechter.

 De man schakelde daarom een privédetective in om foto’s te laten maken van het huis van de baas van zijn ex en de jachthut. In de jachthut was het vrijwel altijd donker en de ex werd veel vaker gezien bij het huis van haar baas. De man bracht de foto’s gemaakt door de privédetective in het geding. De vrouw verklaarde hier vervolgens over dat zij de boodschappen voor haar baas deed en zijn wasmachine mocht gebruiken. Uit haar bankafschriften bleek echter dat zij gezamenlijke boodschappen deed voor zowel haar baas als zijzelf. Hier trapte de rechter van de rechtbank Overijssel, locatie Almelo, dus niet in.

 Maar mag je zomaar je ex laten volgen door een privédetective en vindt de rechter het goed als je dit bewijs ook gebruikt? Het antwoord is dus ja. Foto’s gemaakt door een privédetective om uw standpunt te onderbouwen gelden gewoon als bewijs en mogen dus gebruikt worden.

 Hier zitten wel wat haken en ogen aan. Dit bewijs was in principe niet onrechtmatig verkregen en ook als dat wel het geval is kun je het in een civiele (burgerlijke) procedure alsnog gebruiken, mits de rechter oordeelt dat dit mag. Een privédetective is daarnaast ook erg duur. In deze situatie moest de man een fors bedrag aan alimentatie betalen en loonde dit, maar in veel gevallen zult u deze kosten er niet uit halen. Maak dus een goede kosten/baten analyse voordat u gebruik maakt van de diensten van een privédetective en kijk eerst of dit bewijs ook op andere manieren verkregen kan worden.

 Ten slotte is het ook goed om eerst te kijken of u een situatie als deze in overleg kunt oplossen voordat er gestart wordt met het huren van een detective om uw ex-partner te laten volgen. Alleen als uw standpunt niet anders bewezen kan worden is het huren van een detective wellicht een goed alternatief.