Sinds 1 januari 2018 is het huwelijksvermogensrecht gewijzigd in Nederland. Ook ten aanzien van het verkrijgen van een erfenis en of u deze wel of niet gedeeld moet worden met de partner/echtgenoot is er het een en ander gewijzigd.
Voorheen als men in algehele gemeenschap van goederen (zonder huwelijkse voorwaarden) was getrouwd deelde men een door hem of haar ontvangen erfenis met zijn of haar partner/echtgeno(o)t(e).
Ouders konden dan in hun testament laten opnemen dat de echtgeno(o)t(e) van hun kind niet meedeelde in de erfenis maar deze aan hun kind in privé toekwam en dus niet in de huwelijksgemeenschap viel. Dit heet een uitsluitingsclausule.
Ouders deden dit bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat de koude kant er niet met de helft van de erfenis van doorging na een echtscheiding.
Tegenwoordig valt een door een partner/echtgenoot verkregen erfenis niet meer in de huwelijksgemeenschap en is dus alleen van die partner/echtgenoot.
Indien de ouders van één van de echtgenoten juist wel wil dat hun schoonzoon- of dochter meedeelt in de erfenis kunnen zij nu een insluitingsclausule opnemen in hun testament. Hierin laten zij opnemen dat hun schoonzoon- of dochter meedeelt in de door hen na te laten erfenis.
Indien uw kinderen binnenkort trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan is het verstandig te bespreken of zij op huwelijkse voorwaarden trouwen of niet zodat u weet of eventueel een insluitings- of uitsluitingsclausule moet opnemen in uw testament.
Indien uw kind voor 1 januari 2018 is getrouwd of een geregistreerd partnerschap is aangegaan is het verstandig te weten of zij of hij op huwelijkse voorwaarden is getrouwd of niet. Indien dit niet het geval is en u wil niet dat uw schoonzoon- of dochter meedeelt in de erfenis dan kunt u in uitsluitingsclausule laten opnemen in uw testament.