Als u het slachtoffer bent geworden van bijvoorbeeld een (verkeers)ongeval, dan kunt u mogelijk aanspraak maken op schadevergoeding. Dit is het geval als iemand anders verantwoordelijk is voor wat u is overkomen. Meer specifiek kunt u aanspraak maken op schadevergoeding voor letselschade als u lichamelijk of psychisch letsel heeft opgelopen. Letsel is een aandoening, een ziekte of een beperking waardoor u niet meer functioneert zoals u voor het ongeval deed.

Vaak wordt gedacht dat alleen schade aan goederen (bij een verkeersongeval bijvoorbeeld schade aan een auto of een bromfiets) wordt vergoed. Dit is echter niet het geval. Ook een vergoeding voor medische kosten, een ziekenhuisopname, psychisch letsel (smartengeld), huishoudelijke hulp, reiskosten en verlies arbeidsvermogen kunnen onder omstandigheden worden vergoed.

De beoordeling van uw (letsel)schade is niet altijd makkelijk, omdat er veelal specialistische kennis voor nodig is. Indien u slachtoffer bent geworden van een ongeval dan is het belangrijk dat u medisch advies inwint, bewijs verzamelt en juridisch advies inschakelt. Daarnaast is het van belang dat u, ingeval u een eindregeling aangeboden krijgt, dat u deze goed bestudeerd voordat u (eventueel) akkoord gaat.