Indien u bent gescheiden of uit elkaar bent als partners of samenwoners is het verstandig om alles goed te regelen als u met uw kinderen op vakantie gaat.

Met de meivakantie voor de deur en de zomervakantie nog maar enkele weken verwijderd is het goed om na te gaan of u alles geregeld heeft om onbezorgd met uw kinderen te genieten van een vakantie in het buitenland.

Indien ook uw ex-partner gezag heeft over de kinderen heeft u toestemming nodig van uw ex-partner om met de kinderen naar het buitenland op vakantie te gaan. Zelfs als u niet gescheiden bent maar alleen met uw kind op reis gaat heeft u toestemming van de andere ouder nodig, dit om internationale kindontvoering te voorkomen. Ook grootouders en andere familieleden hebben toestemming van de ouder(s) met gezag nodig voor zij met het kind Nederland kunnen verlaten.

Om toestemming te verlenen of te vragen kunt het formulier ‘Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland’ downloaden op de website van de rijksoverheid. U heeft afhankelijk van uw situatie de volgende documenten nodig bij het invullen van het formulier:

– kopie van paspoort of identiteitskaart van de toestemming gevende persoon/personen;
– recent internationaal uittreksel Basisregistratie personen (BRP) van de minderjarige (op te vragen bij de gemeente);
– recent uittreksel gezagsregister (op te vragen bij de rechtbank);
– gerechtelijke uitspraak/uitspraken met betrekking tot gezag en omgang;
– bij verblijf op meerdere adressen: alle adresgegevens.