Gaat u binnenkort trouwen? Hou er dan rekening mee dat de regels over de verdeling van uw vermogen veranderd zijn per 1 januari 2018.

Voor 2018 was de regel dat zowel goederen als schulden van de echtgenoten gedeeld werden. Had u bijvoorbeeld voor het huwelijk een auto gekocht dan was deze na het huwelijk ook van uw echtgeno(o)t(e).

Vanaf 2018 blijft die auto van u zelf als u deze heeft gekocht voordat u bent gaan samenwonen en getrouwd bent. Ook de door u gemaakte schulden van voor het huwelijk blijven in principe alleen uw schulden.

Daarnaast vallen erfenissen en schenkingen ook niet langer in de huwelijksgemeenschap. Als u nu een erfenis of schenking krijgt blijft deze van u en deelt uw echtgeno(o)t(e) niet in deze erfenis mee.

De goederen die u tijdens het huwelijk koopt zijn wel van u en uw echgeno(o)t(e) samen. Let dus op dat u goed bijhoudt wat u voor het huwelijk en na het huwelijk heeft aangeschaft om te voorkomen dat u bij een eventuele scheiding dit niet meer weet. Als u namelijk niet kan bewijzen dat u bijvoorbeeld uw auto voor het huwelijk heeft gekocht en niet erna dan valt de auto in de huwelijksgemeenschap en is de helft van de waarde voor uw ex-echtgeno(o)t(e).

Ook al denkt u als u gaat trouwen liever niet aan eventuele echtscheiding, het is toch verstandig om aankoopbewijzen en bankafschriften van waardevolle goederen te bewaren met het oog op eventuele toekomstige gebeurtenissen.