Niet alleen uit de beroemde gevangenis Alcatraz in de Verenigde Staten probeerde gevangenen jaren geleden al te ontsnappen. Ook in Nederland zijn verschillende pogingen van gevangenen gedaan om hun tijd in de bajes te verkorten.

Bekend werd – onder meer – de ontsnappingspoging van Benaouf A. Gelijkend op een Amerikaanse misdaadserie, trachtte hij met hulp van negen anderen en een helikopter uit de gevangenis te ontsnappen. Een poging die strandde. Maar ook de ontsnappingspoging van Hulda ‘Tottie’ Kiel verwierf in 2010 nationale bekendheid toen ze via een zelf gegraven tunnel ontsnapte uit de koepelgevangenis in Breda. Naast een verfkrabber gebruikte ze een lepel wat haar de bijnaam ‘lepelvrouw’ opleverde. Kiel werd pas een maand na haar ontsnapping weer in de boeien geslagen.

Ontsnappen uit een gevangenis is in Nederland niet strafbaar. Het is wel strafbaar om iemand te helpen om uit een gevangenis te ontsnappen. Ook is het strafbaar als de gevangene bijvoorbeeld ontsnapt door middel van het plegen van een strafbaar feit, dus bijvoorbeeld vernieling van een deur, omkoping van een bewaarder of het inslaan van een ruit.

Maar ook als een gevangene zonder het plegen van een strafbaar feit uit de gevangenis ontsnapt, dan loopt hij of zij het risico dat verloven of (binnen de gevangenis opgebouwde) privileges worden ingetrokken. Vele gevangenen denken daarom goed na voor ze een dergelijk plan overwegen, te meer nu de kans dat ze wederom achter de tralies komen in Nederland aanzienlijk is door het werk van (gespecialiseerde) opsporingsautoriteiten.