Als u tijdens een samenwoningsrelatie een woning koopt maar u bijvoorbeeld allebei een ander aandeel in deze woning investeert kunt u dit vast laten leggen in bijvoorbeeld een samenlevingsovereenkomst zodat u bij de eventuele verkoop van de woning later recht heeft op een deel dat gelijk staat in waarde aan uw investering.

Bijvoorbeeld Piet en Wilma kopen een woning tijdens hun samenwoningsrelatie. De woning is € 200.000,- waard. Ze kunnen een hypotheek van € 100.000,- krijgen. Wilma heeft net een erfenis gehad en zij investeert de laatste benodigde € 100.000,-. Piet is dan voor 25% eigenaar en Wilma voor 75%. Zij laten dit notarieel vastleggen. Als Wilma en Piet het huis dan ooit verkopen krijgt Wilma 75% van de opbrengst van de woning en Piet 25%.

Echter als Piet en Wilma gaan trouwen en verder geen huwelijkse voorwaarden laten opstellen dan valt hun woning in de huwelijksgemeenschap. Sinds 2018 geldt de beperkte gemeenschap van goederen waardoor bijna alle goederen en schulden die mensen voor hun huwelijk hadden van hen zelf blijven. Alles wat men daarna verkrijgt valt in de huwelijksgemeenschap. De woning die samenwoners hebben aangeschaft voor het huwelijk valt echter wel in de huwelijksgemeenschap Die woning is dan van allebei voor gelijke delen nu deze in de huwelijksgemeenschap is gevallen. Als Piet en Wilma dan ooit gaan scheiden en hun huis in de verkoop zetten is de woning niet langer automatisch nog voor 75% van Wilma en voor 25% van Piet, maar hebben ze allebei recht op 50% van de opbrengst nu zij voor gelijke delen eigenaar zijn geworden door het huwelijk.

Pas dus op als u als samenwoners een woning heeft gekocht voor ongelijke delen en gaat trouwen. Als u dit hetzelfde wil houden is het van belang dat u bij de notaris huwelijkse voorwaarden laat maken, dit blijft namelijk niet automatisch hetzelfde als u gaat trouwen. Maakt u geen huwelijkse voorwaarden in een situatie zoals deze dan volgt een vervelende verrassing bij een scheiding.