De meeste mensen weten wel dat als je iemand anders heel vaak, tegen zijn of haar wil in, lastig valt met telefoontjes, e-mailtjes of bezoekjes dat er dan sprake van belaging (ook wel stalking genoemd) kan zijn.

Maar is er ook sprake van stalking al je op iemand anders naam veel pizza’s bestelt en laat bezorgen en daarnaast twee valse advertenties op internet plaatst waarop iemand vele reacties krijgt?

De Hoge Raad oordeelde op 20 maart 2018 bevestigend op deze vraag.

In de zaak die aan de Hoge Raad voorlag was door de verdachte een groot aantal pizza’s bij het slachtoffer bezorgd, was er op Marktplaats een advertentie voor een gratis af te halen Ipad op het specifiek genoemde adres van het slachtoffer gezet en was daarnaast op internetsite Speurders een seksadvertentie met de contactgegevens van het slachtoffer geplaatst.
De Hoge Raad bevestigde het oordeel van het gerechtshof inhoudend dat de verdachte weliswaar niet zelf zo vaak contact met het slachtoffer had gezocht, maar dat dit wel door zijn toedoen was gebeurd. De inbreuken die de andere personen op de levenssfeer van het slachtoffer hadden gemaakt, werden geheel aan de verdachte toegerekend en werd veroordeeld voor stalking.